Tips voor een duurzaam leven

Leestijd: 2 minuten

Rond-DuckDuckGo’end naar Nederlandstalige duurzaamheidsblogs trof ik gisteravond vooral sites aan met tips voor het verkleinen van de persoonlijke CO2-footprint. Duurzame kleding, voedsel en tweedehands elektronica werden met pastelkleurtjes geserveerd als oplossing voor zorgen over het klimaat. Er bestaan ook heel handige overzichten als De leukste duurzame blogs en 10x De leukste blogs over duurzaamheid en bewust leven.

Pasteltinten staan mij niet en voor wie zich zorgen maakt over het klimaat heb ik helaas geen tips om die weg te nemen. Laatst kreeg ik tegen mijn wil een Venn-diagram voorgeschoteld met mijn cirkel van invloed en mijn cirkel van zorgen, die elkaar nauwelijks bleken te overlappen. Tot zover nachtrust. Toch wil ik niet achterblijven dus zijn hier mijn tips voor een zo effectief mogelijk duurzaam leven:

Je kunt natuurlijk drie keer per jaar naar Azië vliegen, maar voor de rest van ons is de eigen footprint op wereldniveau niet wat ons gaat redden. Een veganistische staycation op je fietsgenerator, de verwarming op 18°C en nooit meer elektronica kopen voelt goed tot de generatie waarvoor je het allemaal doet steeds harder gaat klagen dat ze het koud hebben. Je gaat je bovendien alleen maar aan anderen ergeren en in onze wegwerpmaatschappij gaan dingen veel te snel stuk en wordt repareren steeds moeilijker, dus je blijft toch wel vervangen.

De mensen die aan de knoppen zitten, de overheid en hun lobbyisten, die moeten het voor ons doen. Zij moeten zorgen voor een speelveld waarin mensen duurzaam kunnen acteren, in plaats van enerzijds ons aan te spreken op onze footprint en anderzijds consumentisme aan te sporen. En met een duurzaam speelveld bedoel ik eentje waarin het aannemelijk is dat zonnepanelen en windmolens zelf ook duurzaam zijn.

Ik probeer mezelf vaak te bekijken vanuit de volgende generatie, twee of drie decennia in de toekomst. En dan zie ik liever niet iemand die braaf de eigen footprint wat lager heeft weten te krijgen of naar Azië heeft weten te verplaatsen, maar liever iemand die zijn invloed heeft aangewend om te proberen iets te bereiken.

Deel dit via

Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Tips voor een duurzaam leven”

  1. […] de maat nemen over onduurzaam gedrag leidt de focus af van het echte probleem: dat we bestuurd worden door mensen […]