Werken in een duurzame wereld

Leestijd: 2 minuten

Wat als we de totale hoeveelheid aan afvalstoffen die we mogen uitstoten nu eens onder alle mensen zouden verdelen. Dat iedereen evenveel CO₂, straling, microplastics, zwavel, fluorverbindingen en al dat andere zou mogen uitstoten. En dat bedrijven om diensten en producten aan te kunnen bieden dan, naast natuurlijk geld, daar van elke klant daar wat van nodig zouden moeten hebben. Zoveel als nodig is om dat product te maken naar de klant te brengen.

En wat dan, als de totale hoeveelheid van die afvalstoffen niet meer is, dan zou kunnen zonder milieuschade. En laten we dan hetzelfde doen met grondstoffen.

Als dat zou gebeuren, zouden bedrijven moeten gaan concurreren op grondstofverbruik en afvalstoffen bij de productie, het gebruik en de ontmanteling van elk product dat ze aanbieden. Immers, een auto die schoon geproduceerd wordt, maar vervuilend rijdt, is duur in het gebruik. Andersom is duur in aanschaf.

Bedrijven zouden stevig op overhead gaan bezuinigen, en we zouden in no-time een circulaire economie hebben, denk ik. Maar zou het echt kunnen? Zou een vrijemarkteconomie onder die omstandigheden kunnen bestaan?

En wat dan, als het niet kan?

Deze site heb ik opgezet om discussies uit te lokken over de ideeën in mijn boek, Werken in een duurzame wereld, dat dit jaar moet verschijnen en waar de artikelen die je hier vindt aan raken.

In dit boek reis je met de hoofdpersoon mee door een wereld die heel erg aan de onze doet denken. Toch maakt een ander economisch systeem daar dat mensen duurzaam kunnen leven zodat oneindig veel generaties na hen dat ook zullen kunnen doen. Je leert hoe de platte organisatie, het gebrek aan overhead en de focus op kwaliteit en gebruik in plaats van handelswaarde, toegepast op de hele samenleving, echte duurzaamheid mogelijk kan maken op een manier die de vrije markt met al zijn verspilling nooit voor elkaar zou kunnen krijgen.

Deel dit via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *