Alstublieft

Leestijd: 2 minuten

Ik raad u aan, waarde lezer, dit stukje niet hardop te lezen. De uitspraak zal u waarschijnlijk afschuwelijke poliepen opleveren op uw stembanden en in potentie zelfs lelijk etterende wonden in de oren van de mensen om u heen.

“Graag” moet wel het vreselijkste woord uit onze taal zijn of het moesten zijn vervoegingen “graags” en “graagst” zijn. Een vrijwel volledig glottaal en onheilspellend klinkend woord dat geboren wordt als een donker gegorgel in de keel die als een vulkaan het klankgedrocht richting de mond uitspuwt waar tong en lippen nog proberen voor wat klank te zorgen voor het de getergde wereld in gaat. Een woord dat klinkt als een houten schip dat krakend ten onder gaat, als de schreeuw van een aasgier die met zijn kop in de nog warme ingewanden van een kadaver concurrentie op afstand probeert te houden of een lawine van rotsblokken en modder die een berghelling afrolt op zoek naar een dorp.

Het domme neefje van de woorden gaarne en alsjeblieft, waarvan de laatste, zo eloquent licht stijgend in de mond uitgesproken, ook nog eens in een beleefdheidsvorm bestaat. De samentrekking van “als het je belieft” wat zoveel wil zeggen als indien het je uitkomt: “Wil je nog thee?”/”Ja, alsjeblieft”/(Inschenkend)”Alsjeblieft, geniet ervan.” Waar niet van toepassing wil ik een lans breken voor het wellicht ietwat formele maar ondanks een zweem van glottaliteit toch met rollende “r” zeer te verdragen “gaarne”: “Ik zou gaarne nog een kop thee van u gebruiken” etc. etc. Probeer vooral niet een rollede “r” te gebruiken in het woord “graag.” Dat is schier onmogelijk, klinkt bespottelijk en ik sta niet in voor de gevolgen voor uw tong.

Het cancellen van een woord is niet eenvoudig. Het aan de alomtegenwoordige gemakzucht beantwoordende “graag” is korter en informeler dan zijn auditief te prefereren alternatieven maar, zo realiseer ik me nu, is door zijn hardheid wellicht zelfs typerend voor het tijdsgewricht. Was “graag” maar aan dovemansoren gericht. Dan bleef de schade tenminste beperkt tot de gemakzuchtige spreker.

Deel dit via

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *