WP Statistics

Leestijd: 2 minuten

Een van de zaken die ik absoluut voorkomen wil met deze site, is dat gegevens van lezers in handen van derden vallen. Dat is onder andere de reden dat ik nog altijd geen mailing list heb.

Om enig inzicht te krijgen in hoeverre dit blog gelezen werd, maakte ik tot nu toe gebruik van WP Statistics, een GDPR compliant plugin voor WordPress met mooie grafieken en duidelijke inzichten die alle dataverwerking op deze site deed. Ik was er tevreden mee, maar het feit dat er altijd een bestandje genaamd “tracker.js” door de browser moest worden gedownload zat me niet lekker.

tracker.js
Het zal onschuldig zijn geweest, maar leek me niet goed voor de beeldvorming. Ik heb dus een andere tool gevonden, genaamd goaccess. Goaccess is geen WordPress-plugin. Het draait in de command line van de server wanneer ik daar opdracht toe geef. Het gaat dan door alle server logs en doet een hoop tellingen om ze vervolgens aan mij te tonen. Ik kan zaken negeren die ik niet belangrijk vind met een opdracht als deze:

$ cat access.log | grep -Ev 'favicon.ico|plugins|themes' | goaccess -

Dan zie ik bijvoorbeeld dat er vandaag tot nu toe 236 unieke bezoekers zijn geweest en dat 20 november met 2.810 verzoeken van deze maand de drukste dag was.

goaccessgoaccess

Die mailinglist komt er overigens aan. Het is de bedoeling dat elke post daar volledig in komt te staan, zodat een bezoek aan deze site niet eens meer nodig is.

Deel dit via